preskoči na sadržaj

Osnovna škola Velika Mlaka

 > Naslovnica
vijesti

Dar školskoj knjižnici

Autor: Nancy Vujanić, 22. 10. 2020. 15:58

     Učenik  Petar Pofek (3.b)  darovao je školskoj knjižnici  knjige. Zahvaljujemo!

 [više]

Besplatan upis učenika prvih razreda u Gradsku knjižnicu Velika Gorica

Autor: Nancy Vujanić, 21. 10. 2020. 09:10

     Već tradicionalno, u Mjesecu hrvatske knjige, učenici prvih razreda osnovnih škola imaju besplatan upis ili obnovu članstva u Gradskoj knjižnici Velika Gorica. Letak u privitku.

 [više]

Planinarsko izletnička skupina – pješački pohod na Sljeme Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nancy Vujanić, 14. 10. 2020. 13:38

      U subotu, 10 listopada 2020. godine hrabra skupina iz 7. d razreda (Leo Jurkić, Dora Masnica, Melani Grgić, Mateo Kosovec, Eva Petrović, Tena Požežanac i Nikol Martinjak) odlučila se za planinarski pohod na Sljeme.

 

 [više]

Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika

Autor: Nancy Vujanić, 13. 10. 2020. 15:41

     Na županijskim natjecanju iz hrvatskog jezika sudjelovale su naše učenice Lana Oštarić (8.b) i Patricija Maković (8.b) u kategoriji učenika 7. razreda. Natjecanje je održano 30. rujna 2020.,  a domaćin natjecanja je bila  OŠ Vladimir Nazor u Pisarovini. Lana Oštarić (8.b)  zauzela je izvrsno treće mjesto i plasirala se na državno natjecanje, a Patricija Maković (8.b) je zauzela 12.mjesto. Čestitamo učenicama i mentorici prof. Marini Šilović.

 [više]

Županijsko natjecanje iz povijesti

Autor: Nancy Vujanić, 13. 10. 2020. 13:38

       Na županijskim natjecanju iz povijesti sudjelovali su naši učenici Ante Matković (8.c) i Marko Šekerija (8.c) u kategoriji učenika 7. razreda. Natjecanje je održano 29. rujna 2020.,  a domaćin natjecanja bila  je OŠ Milana Langa iz Bregane.  Ante Matković je  osvojio  5. mjesto, a Marko Šekerija 11.mjesto. Čestitamo učenicima i mentorici prof. Vesni Lokner Kralj.

 [više]

Poziv na „19. Gastro Turopolje“ Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nancy Vujanić, 9. 10. 2020. 11:18

      „19. Gastro Turopolje“ održat će se od 9. – 11. listopada 2020. u parku ispred muzeja Turopolje. Osim predstave za djecu „Uzbuna u plastičnom carstvu“ u Eko kutku koji se zove „Ne VGtiraj nego recikliraj“ možete sudjelovati na različitim ekološkim radionicama i buvljaku koje provode lokalne velikogoričke udruge i građani koji žele i promoviraju zero waste način života! U privitku se nalazi plakat i program.

 

 [više]

Jesen u 1.d

Autor: Nancy Vujanić, 7. 10. 2020. 10:13

     Plodovi jeseni u 1.d.

 [više]

Natječaj izrade slikovnice (Moja prva knjiga)

Autor: Nancy Vujanić, 23. 9. 2020. 11:24

     Tijekom šk. godine 2019./2020., budući da natječaj Moja prva kniga nije raspisan, a učenici naše škole već godinama s radošću sudjeluju u tom natječaju i marljivo rade krasne slikovnice, odlučil smo natječaj organizirati na razini škole.  Uključili su se zainteresirani učenici svih razreda. Do početka nastave na daljinu, svaki petak učenici su dolazili u šk. knjižnicu i radili slikovnice.  S obzirom na situaciju (Covid 19) slikovnicu je završila samo 1 učenica, Katja Vrbanić (4.d). Katjina zanimljiva slikovnica zove se Psić pomočnik, a za svoj trud, učenica je dobila prigodnu nagradu (knjigu, zahvalnicu i još neke sitnice). Katji čestitamo na trudu i lijepoj slikovnici koju je napravila. Slikovnicu možete pročitati ovdje.

 [više]

Prvi dan škole (1. d)

Autor: Nancy Vujanić, 23. 9. 2020. 09:30

     U nastavku upoznajte naše učenike 1.d razreda koji su prvi dan škole ovjekovječili fotografirajući se u okviru koji im je priredila  njihova učiteljica Katarina Ilenić Pervan.

 [više]

Dar školskoj knjižnici

Autor: Nancy Vujanić, 15. 9. 2020. 15:27

     Učiteljica Štefica Škara darovala je školskoj knjižnici 9 knjiga. Zahvaljujemo!

 [više]

Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Autor: Nancy Vujanić, 15. 9. 2020. 13:33

     Nacionalni kviz za poticanje čitanja, u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, provodi se u Hrvatskoj putem mreže narodnih i školskih  knjižnica u Mjesecu hrvatske knjige. Naziv ovogodišnjeg kviza je ISTRAŽIVAČI PLANETA Z i posvećen je planetu Zemlji. Ove  godine  kviz je prilagođen novonastaloj situaciji:                 umjesto čitanja knjiga, treba istražiti ponuđene online izvore informacija.  Kviz se nalazi na mrežnoj stranici: https://www.mhk.hr/kviz/ . Na mrežnim stranicama Kviza može se pročitati sve vezano uz Kviz, pravila, najčešće postavljena pitanja, a na njoj će biti objavljeni i pobjednici Kviza. Kviz možete rješavati u razdoblju od 14. rujna do 23. listopada 2020. godine  na računalu, tabletu ili pametnom telefonu.

 

 [više]

Upisi u program „Sigurno u srednju“

Autor: Nancy Vujanić, 15. 9. 2020. 12:39

     Sigurno u srednju je program Centra za djecu, mlade i obitelj namijenjen učenicama i učenicima osmog razreda osnovne škole. Cilj programa je pripremiti djecu za polazak u srednju školu kroz 12 susreta. Iskustvenim aktivnostima će se obrađivati sljedeće teme:  interesi i prioriteti,  organizacija učenja, socijalne vještine i upoznavanje s programima različitih srednjih škola kroz gostovanje učenika srednjoškolaca.

     Voditeljica programa je psihologinja Jelena Cvetnić, a pohađanje programa je besplatno.

     Prijaviti se možete na telefon 6231-734, mobitel 091/6231-734, email info@centar-dmo-vg.hr ili putem FB stranice Centra do   30. rujna 2020.g.

 [više]

Upute za posudbu knjiga u školskoj knjižnici

Autor: Nancy Vujanić, 14. 9. 2020. 14:03

     Dragi učenici,

najprije vas sve puno pozdravljam i želim vam uspješnu i sretnu novu školsku godinu.

Nadam se da ćemo se što prije vratiti normalnom životu i ponovo družiti u prostoru naše školske knjižnice.

Zbog epidemiološke situacije i mjera koje moramo provoditi u školi, pa tako i u našoj školskoj knjižnici, posudba knjiga će se organizirati (trenutno) na sljedeći način:

 [više]

Organizacija nastave s obzirom na djelatnike u samoizolaciji

Autor: Zrinka Šućur, 7. 9. 2020. 09:18

Poštovani roditelji i dragi učenici,

s obzirom na to da je nekoliko djelatnika u samoizolaciji, morali smo prilagoditi organizaciju rada, odnosno napraviti promjene. Od sutra, 8. rujna 2020. svim učenicima razredne nastave (osim produženoga boravka) nastava počinje u 7.45 u jutarnjoj, odnosno u 13.45 u popodnevnoj smjeni. Nastavni sat trajat će 40 minuta. Budući da svi učenici razredne nastave od sutra ulaze prije učenika predmetne nastave, više ne trebaju nositi maske. 

Nastava za učenike predmetne nastave u jutarnjoj smjeni počinje u 8.00, a u popodnevnoj u 14.00. Nastavni sat trajat će 40 minuta. Neki razredi imat će hibridan model nastave: dio predmeta imat će u školi, a dio online. O svemu će ih danas obavijestiti njihovi razrednici. 

Budući da se okolnosti neprestano mijenjaju, učenici predmetne nastave će svaki dan dobivati raspored sati za sljedeći dan. Učenicima putnicima svaki će dan biti osiguran prijevoz školskim autobusom prema novome rasporedu. 

Mnogo se roditelja javilo i izrazilo strah za svoju djecu zbog djelatnika u samoizolaciji. Napominjem da smo učinili sve prema uputama nadležne epidemiološke službe i nadležnoga stožera civilne zaštite te da je boravak djece u školi siguran. Naravno, svi se i dalje trebamo pridržavati svih epidemioloških mjera. 

Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno pišite na zrinka.sucur@skole.hr, odgovorit ću najbrže što mogu.

Zahvaljujem svima na suradnji, strpljenju i razumijevanju.

 Zrinka Šućur, ravnateljica OŠ Velika Mlaka

 [više]

Obavijest roditeljima i učenicima

Autor: Zrinka Šućur, 6. 9. 2020. 14:10

Poštovani roditelji, dragi učenici,

 
u OŠ Velika Mlaka nekoliko je djelatnika u samoizolaciji zbog kontakta s jednom djelatnicom pozitivnom na COVID-19. Budući da ostali djelatnici nisu imali kontakta, nastava će se normalno odvijati prema prilagođenim rasporedima. Preporuka epidemiologa je i dalje samoodgovornost roditelja, djece i djelatnika koji, ako imaju ikakvih respiratornih simptoma, moraju o tome obavijestiti liječnika i ne doći u školu. Napominjem da nema razloga za paniku, ali upozoravam na ozbiljnost i odgovornost.
 
Čuvajte se i budite odgovorni!
 [više]

PRVI NASTAVNI DAN ZA UČENIKE PRVOGA RAZREDA

Autor: Zrinka Šućur, 4. 9. 2020. 08:50

Učenici prvih razreda prvi nastavni dan dolaze u školu prema sljedećemu rasporedu:

 • 1. b u 11.00
 • 1. a u 11.20
 • 1. c u 9.00 (ne dolaze u matičnu, nego u područnu školu)
 • 1. d u 11.40.

Učenike do škole smiju dovesti oba roditelja, ali samo jedan smije ući u školu i zadržati se 15 minuta. Učenici trebaju doći s maskama, isto kao i roditelji. Učenici će skinuti maske nakon ulaska u matičnu učionicu. Molimo vas da ponesete školske torbe jer će učenici dobiti udžbenike. Isto tako, molimo da čekate ispred glavnoga ulaza, odnosno da ne ulazite dok vas ne pozove djelatnik Škole.

Dobro nam došli, prvašići!

 [više]

POČETAK NASTAVNE GODINE Vijest ima dokument u privitku

Autor: Zrinka Šućur, 3. 9. 2020. 18:30

Dragi učenici, poštovani roditelji, bake i djedovi,

 

u ponedjeljak počinje još jedna nastavna godina. Usuđujem se reći da je zahtjevnija od bilo koje druge od samoga početka. Nije bilo puno vremena, ali ipak smo se uspjeli pripremiti prema svim uputama koje smo dobili. Svi učitelji upoznati su sa svim uputama i dosljedno će ih provoditi. Naravno, potrebna nam je i vaša suradnja. Vrlo je važno da se i vi, dragi učenici, a i vi, poštovani roditelji, pridržavate svih uputa koje ste pročitali i koje ćete čuti od razrednika. Ne sumnjam da ćemo uspjeti uspješno započeti nastavnu godinu. Dragi naši učenici, mi vas radosno očekujemo!

Svi učenici moraju imati masku ispred škole i prilikom ulaska u školu. Učenici razredne nastave skinut će masku kad dođu u matičnu učionicu. Učenici predmetne nastave masku trebaju nositi i tijekom nastave.

Učenici matične škole ulazit će na 4 ulaza: glavni ulaz (podijelili smo ga na dva, manja ulaza), ulaz kod dvorane i bočni ulaz („gleda“ na kapelicu svete Barbare). Fotografije ulaza su u privitku. Učenici područne škole ulazit će na glavni ulaz, ali s 10 minuta razmaka između (1. c u 7.40, 3. c u 7.50, odnosno 2. c u 13.40, 4. c u 13.50). Učenici se ispred škole ne smiju grupirati s učenicima drugih razreda, nego isključivo s učenicima svojega razreda.

RASPORED RAZREDA PO ULAZIMA U MATIČNOJ ŠKOLI

GLAVNI ULAZ, LIJEVA VRATA: 2. E, 3. B, 3. D, 4. A, 4. B

GLAVNI ULAZ, DESNA VRATA: 1. D, 3. A, 7. A, 2. D, 4. D, 6. D

ULAZ KOD DVORANE: 5. B, 5. C, 7. C, 6. A, 6. B, 8. A

BOČNI ULAZ: 5. A, 7. B, 7. D, 6. C, 8. B, 8. C

 

VRIJEME ULASKA

1. b od 7.00 do 7.10 (glavni ulaz)

2. a od 7.10 do 7.20 (glavni ulaz)

2. b od 7.20 do 7.30 (glavni ulaz)

1. a od 7.20 do 7.30 (ulaz kod dvorane)

7.40 – 1. d, 2. e, 5. b, 7. b

7.45 – 3. a, 3. b, 5. c, 7. d

7.50 – 3. d, 5. a, 7. c, 7. a

7.55 – učenici putnici (glavni ulaz)

 

13.40 – 2. d, 4. a, 8. a, 6. c

13.45 – 4. b, 4. d, 6. a, 8. c

13.50 – 8. b, 6. d, 6. b

13.55 – učenici putnici (glavni ulaz)

Učenici ne smiju sami ulaziti u školu, nego čekaju da ih pozove učitelj razredne nastave, odnosno učitelj predmetne nastave.

Iznimno je važno da se svaki učenik pridržava rasporeda i dolazi neposredno prije vremena koje je određeno za razred koji pohađa. Ako koji učenik zakasni, dužan je pričekati da uđu učenici ostalih razreda pa tek onda ulazi u školu.

Prijevoz učenika je organiziran: jutarnja smjena polazi u 7.40, a popodnevna u 13.40. 

Sve ostale upute učenici će dobiti od svojih učitelja.

 [više]

Upute roditeljima vezane za organizaciju rada tijekom trajanja pandemije COVID-19 virusa Vijest ima dokument u privitku

Autor: Zrinka Šućur, 2. 9. 2020. 07:59

Poštovani roditelji, 

upute su u privitku.

 [više]

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021.

Autor: Zrinka Šućur, 2. 9. 2020. 07:16

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021. - izdano 29.08.2020. od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

 [više]

Poziv roditeljima i učenicima da dođu po odjeću i obuću

Autor: Zrinka Šućur, 1. 9. 2020. 11:12

Pozivaju se roditelji i učenici da do petka, 4. rujna 2020. dođu u školu po zaboravljenu dječju odjeću i obuću od 7.00 do 18.00. Molimo vas da ne ulazite sami u školu, nego da pozvonite i pričekate spremačicu. Isto tako, molimo da se cijelo vrijeme pridržavate propisanih mjera, odnosno da nosite masku i održavate potreban razmak.

 [više]

Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Zrinka Šućur, 25. 8. 2020. 11:35

Poštovani roditelji,

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijeli su 24. kolovoza 2020. nove Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.
 [više]

Popis dodatnih obrazovnih materijala za sve razrede Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nancy Vujanić, 24. 8. 2020. 18:22

     U privitku se nalazi popis dodatnih obrazovnih materijala za sve razrede.

 [više]

OBAVIJEST ZA RODITELJE UČENIKA IZ VELIKE MLAKE I MIČEVCA – DODATNI OBRAZOVNI MATERIJALI

Autor: Zrinka Šućur, 17. 8. 2020. 09:37

Poštovani roditelji,

iz Upravnoga odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport Grada Velike Gorice dobili smo obavijest da Grad Velika Gorica neće financirati nabavu dodatnih obrazovnih materijala, odnosno radnih bilježnica i radnih materijala za tehničku kulturu za školsku godinu 2020./2021. Naime, ove godine Zagrebačka županija ne sufinancira njihovu nabavu. Roditelji će ih u dogovoru s učiteljima sami nabavljati (prema potrebi). Molimo da pričekate početak nastavne godine i pratite obavijesti na našim mrežnim stranicama. Veći dio udžbenika za razrednu nastavu radnoga je karaktera, odnosno radna bilježnica sastavni je dio udžbenika i ne treba je posebno nabavljati. Podsjećamo da su sredstva za nabavu udžbenika za obvezatne i izborne nastavne predmete osigurana u državnome proračunu. 

 [više]

Popis učenika prvih i petih razreda (obavijest)

Autor: Nancy Vujanić, 10. 7. 2020. 10:50

         Popis učenika prvih i petih razreda bit će objavljen na oglasnoj ploči u holu škole od 31.08.2020. u vremenu od 8 do 18 sati (Sukladno čl.99. Obiteljskog Zakona (NN103/15) te čl.6. Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27.travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka).

 [više]

Oproštaj s osmašima i podjela svjedodžbi Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nancy Vujanić, 9. 7. 2020. 11:04

     9. srpnja 2020. održana je podjela svjedodžbi učenicima osmih razreda u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

 [više]

8. c iznenadio svoga razrednika!

Autor: Nancy Vujanić, 3. 7. 2020. 12:03

     U četvrtak, 25. svibnja 2020.  8.c razred odlučio je iznenaditi svoga razrednika Danijela Šokeca s darom i razrednom majicom kao zahvalom za sve što je učinio za nas u posljednje četiri godine. Nismo baš najbolji razred po ponašanju i ocjenama, ali smo veseljaci i s nama nikada nije dosadno.

 [više]

Popis odabranih udžbenika za školsku godinu 2020./2021. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nancy Vujanić, 30. 6. 2020. 21:01

     Popis odabranih udžbenika nalazi se u privitku.

 [više]

Besplatni digitalni izvori

Autor: Nancy Vujanić, 12. 6. 2020. 11:36

    U nastavku se nalazi popis korisnih i zanimljivih poveznica za nastavu i slobodno vrijeme. Popis se redovno nadopunjuje.

 [više]

Kako podržati vještine suoćavanja i mentalno zdravlje djece Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nancy Vujanić, 17. 4. 2020. 22:50

      U privitku se nalazi dokument sa savjetima Kako podržati vještine suoćavanja i mentalno zdravlje djece

 [više]

Stella - besplatna aplikacija za mentalno zdravlje mladih

Autor: Nancy Vujanić, 17. 4. 2020. 22:48

Poštovani/e,

   u trenucima kada se suočavamo s brojnim izazovima uzrokovanim aktualnom situacijom i djeca i odrasli mogu pokazivati različite emocionalne i ponašajne reakcije. Jedan dio ovih promjena u mentalnom funkcioniranju je normalna reakcija na stres u uvjetima realne opasnosti. Međutim, u neke djece i mladih aktualna situacija dvostruke „prijetnje“ može potaknuti značajnije promjene u funkcioniranju i emocionalnom reagiranju.

 

 [više]

"Zapeli zajedno"

Autor: Nancy Vujanić, 17. 4. 2020. 22:46

Drage učenice i učenici, poštovani roditelji,

     na sljedećoj poveznici možete pročitati slikovnicu „Zapeli zajedno“ koju je napisala i ilustrirala Ida Marinić te podijelila sa svima. Slikovnica i radionica za djecu govore kako se slagati sa svojom obitelji i svijetom općenito dok smo zaglavljeni jedni s drugima u ovim čudnim vremenima. Nadamo se da će vam biti od koristi.

 

 [više]

Savjeti za roditelje . kako organizirati nastavu u kući Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nancy Vujanić, 17. 4. 2020. 22:43

     U privitku se nalate Savjeti za roditelje - kako organizirati nastavu u kući

 [više]

Savjeti za razvoj koncentracije kod djece Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nancy Vujanić, 17. 4. 2020. 22:40

     U privitcima pronađite savjete za razvoj koncentracije kod djece.

 [više]

Završetak trećega tjedna nastave na daljinu

Autor: Zrinka Šućur, 3. 4. 2020. 18:26

Dragi roditelji,

još jedan tjedan nastave na daljinu je iza nas. Zahvaljujem vam jer ste nam u ovim vremenima više nego ikada vjerni saveznici i potpora u onome što je nama učiteljima životni poziv - poučavanje djece. Vjerujem da vam nije lako jer ste, uz sve svoje obaveze, preuzeli i dio tereta ovakvoga oblika nastave. Nije lako. Nije lako djeci na ovakav način prenositi znanje, a istodobno im osigurati osjećaj sigurnosti i barem privid normalnoga života, ispuniti im dan aktivnostima koje će ih razveseliti. Nije lako djeci kojoj smo do jučer govorili kako previše vremena provode pred ekranima i da bi se više trebali igrati vani s prijateljima, a sada od njih tražimo suprotno - da budu pred tim istim ekranima i da ne idu van, da se ne druže s prijateljima. Sigurno nikada nisu ni sanjali da bi im škola mogla nedostajati. Ni učiteljima nije lako, ali ne odustaju u traženju novih načina poučavanja. Svi bijemo istu bitku, a gotovog recepta nema. Vrlo je lako u tome svemu naći mnoštvo negativnosti, nedostataka i zamjerki. Tko traži, taj i nađe. U svakome od nas su dva vuka, a pobjeđuje onaj kojega hranimo. Zato probajmo tražiti ono što je dobro i usmjeriti se prema tome. Jačajmo zajedništvo i suradnju! Sada više nego ikada trebamo komunicirati i na taj način se međusobno tješiti, podržavati i pohvaljivati. Vjerujem da će uskoro opet školski hodnici biti ispunjeni dječjom galamom i smijehom!

Sljedeći je tjedan namijenjen ponavljanju i planiranju, evo sažetka:

 

· učenici ne bi trebali tijekom tjedna dobivati nove zadatke od svojih učitelja

 

· učenici predmetne nastave moći će pratiti videolekcije koje su se već prikazivale, a na koje će ih uputiti njihovi učitelji

 

· učitelji trebaju analizirati aktivnosti učenika u protekla tri tjedna nastave na daljinu

 

· učitelji trebaju dati učenicima povratnu informaciju je li njihova aktivnost bila prema očekivanjima ili je treba unaprijediti

 

· učitelji trebaju planirati vrednovanje usvojenosti bitnih sadržaja i ishoda prema Uputama za vrednovanje i ocjenjivanje u virtualnom okruženju MZO-a.

 

Puno pozdrava svima, čuvajte se!

ravnateljica

 [više]

Novi kutak na našoj stranici

Autor: Zrinka Šućur, 1. 4. 2020. 20:21

Odsad na našoj mrežnoj stranici u glavnome izborniku možete pronaći i kutak naših pedagoginja - Stručna služba OŠ Velika Mlaka. Za početak su vam pripremile zanimljivu prezentaciju o medijskoj pismenosti.

 [više]

Razgovor s djecom o koronavirusu

Autor: Zrinka Šućur, 1. 4. 2020. 10:13

Dragi roditelji,

upućujemo vas na mrežnu stranicu na kojoj možete pronaći knjigu o koronavirusu (na hrvatskome jeziku) koja bi vam mogla pomoći da s djecom razgovarate o koronavirusu te im približite situaciju na razumljiv i prilagođen način.

 

https://korakpokorak.us20.list-manage.com/track/click?u=a1c6d3406ea095d87250ff2d1&id=933098a1bf&e=f5df5f157b

 

 [više]

Kako objasniti koronavirus djeci?

Autor: Nancy Vujanić, 30. 3. 2020. 13:04

   U nastavku pronađite korisne materijale za razgovor s djecom o cijeloj ovoj situaciji.    

 [više]

Podrška stručne službe OŠ Velika Mlaka

Autor: Zrinka Šućur, 30. 3. 2020. 12:54

Dragi učenici, roditelji i kolege,

 

našli smo se u novoj životnoj, a tako i školskoj svakodnevici na koju se svi moramo naviknuti i prilagoditi najbolje što možemo i znamo. Ako osjetite potrebu za dodatnom pomoći i podrškom stručne službe Škole u vezi s novonastalom situacijom ili s teškoćama učenja, možete se javiti putem mail adrese mihaela .cuncic@skole.hr- pedagoginja Mihaela Tomašić i adriana.vucetic@skole.hr- socijalna pedagoginja Adriana Vučetić . Stručne suradnice su uključene u rad svih virtualnih učionica pa se možete javiti i na taj način.

Vaše stručne suradnice Mihaela Tomašić i Adriana Vučetić

 [više]

Upute za nastavu na daljinu koje vrijede od 23. ožujka 2020.

Autor: Zrinka Šućur, 22. 3. 2020. 14:59

Dragi učenici, poštovani roditelji, 

sutra počinje drugi tjedan nastave na daljinu. U nastavku su upute koje vrijede od 23. ožujka 2020.
 
RAZREDNA NASTAVA i dalje prati 3. program HRT-a, odnosno radi po 
rasporedu MZO-a s tim da će učitelji dodatno učenicima slati sadržaje iz 
vjeronauka, engleskoga i njemačkoga jezika (4. razred) i to one dane 
kad su inače po rasporedu. Materijale će pripremiti učitelji 
vjeronauka, engleskoga i njemačkoga jezika, poslati ih učiteljima 
razredne nastave, a oni će ih proslijediti roditeljima.

PREDMETNA NASTAVA od sutra (23. ožujka 2020.) radi prema svojemu rasporedu i u smjenama.
Šesti i osmi razredi su ujutro: učitelji će materijale slati učenicima 
od 8.00 do 12.00. Oni ih trebaju vratiti do kraja radnoga dana ili će 
im, ako procijene da učenicima treba više vremena, učitelji dati više 
vremena.
 
Peti i sedmi razredi su popodne: učitelji će materijale slati 
učenicima od 13.00 do 17.00. Oni ih trebaju vratiti sutradan do 12.00 
ili će im, ako procijene da učenicima treba više vremena, učitelji 
dati više vremena.
 
Zahvaljujem vam svima na suradnji, a učenike posebno pohvaljujem jer su marljivo radili, pravodobno vraćali zadatke i jer su u ovoj situaciji pokazali koliko su vedri, pozitivni, sposobni i kreativni! Bravo i samo tako naprijed!
 
Za sva pitanja, dvojbe i teškoće uvijek sam dostupna na zrinka.sucur@skole.hr.
Čuvajte se, nadam se da se vidimo što prije! smiley
 
 
                                                                                                              ravnateljica
 [više]

VAŽNA OBAVIJEST RODITELJIMA!

Autor: Zrinka Šućur, 20. 3. 2020. 12:24

Stožer Civilne zaštite Grada Velike Gorice prema nalogu Stožera CZ RH donosi odluku o zabrani korištenja svih kombiniranih sportskih igrališta na području grada.
Zbog okupljanja sve većeg broja mladih na igralištima i nepridržavanja odredbi o održavanju sigurne udaljenosti između osoba, okupljanje na kombiniranim igralištima predstavlja dodatan rizik za širenje zaraze koronavirusom.
 
Apeliramo na roditelje da vode računa da im se djece ne okupljaju u većim skupinama, već da vrijeme vani provode u šetnjama, bicikliranju i drugim aktivnostima korisnim za psihofizičko zdravlje.
 [više]

VODIČ ZA RODITELJE – ŠTO RADITI I KAKO RAZGOVARATI S DJECOM O KORONAVIRUSU?

Autor: Zrinka Šućur, 20. 3. 2020. 12:20

Od ponedjeljka u Hrvatskoj ne rade škole i vrtići. Mnogi su se roditelji i djeca našli u situaciji da će na jednom novom emocionalnom, ali i organizacijskom nivou osjetiti trenutačnu društvenu krizu uzrokovanu širenjem COVID-19 virusa u Europi. To je normalno i očekivano i trebat će i nekoliko dana da se svi prilagode novonastalim okolnostima.

Prema Konvenciji o pravima djeteta djeca imaju pravo putem radija, novina, knjiga, računala, TV-a i drugih izvora saznati informacije važne za njihovu dobrobit, a uloga odraslih je pomoći im u pronalaženju i razumijevanju informacija. Posljednjih dana suočeni smo s velikom količinom informacija o koronavirusu (COVID-19) što može djelovati zbunjujuće za odraslu osobu, a kod djece također može izazvati osjećaje tjeskobe, straha, uznemirenosti i zabrinutosti. Škole i vrtići su zatvoreni, više nema odlazaka na aktivnosti kojima se dijete bavilo u slobodno vrijeme, a promijenio im se i uobičajeni dnevni raspored. U novonastalim okolnostima iznimno je važno otvoreno razgovarati s djetetom što može pridonijeti njegovu boljem razumijevanju cjelokupne situacije.

1. Informirajte djecu na način primjeren njihovoj dobi

 • Prije razgovora s djetetom o koronavirusu (COVID-19) informirajte se o simptomima, komplikacijama i načinu zaštite putem provjerenih službenih izvora informacija (stranica Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo).
 • S djecom razgovarajte na način primjeren njihovoj dobi. Provjerite što su djeca dosad saznala. Dopustite da postavljaju pitanja o virusu. Na pitanja odgovarajte što jednostavnije i razumljivije. Kada im govorite o virusu, odmah spomenite mjere koje treba činiti kako bi se spriječila bolest.
 • S djecom školske dobi razgovor usmjerite na informacije što je koronavirus, kako se širi i na koji se način može spriječiti širenje. Kritički se osvrnite na informacije koje saznajete putem različitih medija.
 • Tinejdžere uputite na korištenje pouzdanih izvora informacija, razgovarajte o informacijama koje saznajete. Kritički se osvrnite na njih.
 • Djeci je potrebno objasniti zašto pojačano pazimo na higijenu, a ne samo nametnuti pravilo iz straha i panike, a bez objašnjenja jer tada djeca zapamte paniku i strah, a ne i razlog, odnosno objašnjenje. Dakle, potrebno je reći da postoji virus koji se zove COVID-19 koji se brzo širi zbog čega pokušavamo sve što možemo da ga u tome spriječimo. Budući da znamo da se širi preko ruku, kašljanja i kihanja, potrebno je posebno paziti na pranje ruku i način na koji kašljemo i kišemo.

             2. Razgovarajte o osjećajima zbog novonastale situacije

 • Potaknite djecu da iskažu kako se osjećaju zbog novonastale situacije, jesu li uplašeni, zabrinuti. Saslušajte ih i budite uz njih. Zainteresiranost za to kako se dijete osjeća najveća je vrijednost koju mu možete dati.
 • Pitajte ih što bi im pomoglo da se osjećaju mirnije. Podsjetite ih da ste tu za njih kad god se osjećaju zabrinuto. Podržavajući odnos roditelja i djeteta glavni je zaštitni čimbenik za dijete pod stresom.

3.  Napravite dnevni plan rada i aktivnosti

 • Dogovorite na koji način ćete komunicirati dok ste na poslu, dijete će se tako osjećati sigurnije. Zapišite telefonske brojeve bliskih osoba s kojima dijete može kontaktirati ako je uplašeno i uznemireno.
 • Dogovorite plan dana i dnevni raspored – to djeci daje osjećaj sigurnosti.
 • Ne zaboravite na online nastavu / Školu na daljinu i budite aktivni u provedbi novoga načina školovanja, budite djeci podrška. To je velika novost, stoga su djeca sigurno zbunjena i neka se teže snalaze, pa je, posebno u počecima provedbe, potrebna veća pomoć i podrška odraslih osoba. Pazite da redovito izvršavaju sve zadatke.
 • Na kraju dana razgovarajte kako je prošao dan.
 • Potaknite ih na kontakte s vršnjacima (na način na koji je to moguće).
 • Izbjegavajte pretjeranu izloženost medijima – pokušajte se ograničiti na informiranje dva do tri puta dnevno. Informirajte se putem pouzdanih izvora informacija.
 • Brinite se o sebi – ako se osjećate uznemireno, odvojite vrijeme za sebe i aktivnosti koje će vam pomoći da se umirite.
 • Objasnite djeci da koronavirus nema nikakve veze s tim kako tko izgleda, koji jezik govori, odakle dolazi…
 • Iskoristite vrijeme za zajedničke igre i kreativne aktivnosti. Igra djece i roditelja pridonosi osjećaju sigurnosti djece, emocionalne povezanosti i bliskosti članova obitelji.

Pripremile Mihaela Tomašić, stručna suradnica pedagoginja i Adriana Vučetić, socijalna pedagoginja

 

Za psihološku pomoć možete se javiti na:

Telefon za psihološku pomoć – 01 48 28 888 svakoga radnog dana od 10.00 do 22.00 sata.

Hrabri telefon – 0800 0800

 

 [više]

Pismo roditeljima

Autor: Zrinka Šućur, 16. 3. 2020. 13:23

Poštovani roditelji,

pred nama je razdoblje u kojemu će vaša djeca pohađati nastavu u virtualnim učionicama. Naravno, imat ćete mnoga pitanja, baš kao i svi, te bih vam željela unaprijed zahvaliti za strpljenje i razumijevanje u ovoj nesvakidašnjoj situaciji u kojoj smo se našli.

Molim vas, nemojte biti pod pritiskom i misliti da morate igrati ulogu „zamjenskoga učitelja“. Djeca uče i reagiraju drukčije kada ih poučavaju roditelji, nego kada ih poučavaju učitelji. Većina zadataka i aktivnosti koje ćemo zadati u virtualnim učionicama vaša djeca mogu samostalno obavljati. Učenici će slati svoje radove učiteljima zbog povratnih informacija. Ako želite sjesti sa svojim djetetom i pomoći mu sa zadatcima, to je vaš izbor i nešto što ostavljamo vama. Međutim, nemojte zaboraviti da učenici najbolje uče kada imaju rutinu. Stoga vas molimo da svojoj djeci pomognete da stvore dnevni raspored. Učenje bi trebalo biti nešto što je dužnost samih učenika – pokušajte ne upasti u zamku obavljanja njihova posla umjesto njih. Mi želimo da učenici čine pogreške, baš kao i u učionici – ovo je pravo učenje!

Držim važnim podsjetiti vas na to da nastava na daljinu ne znači isključivo online nastava i da vaša djeca ne trebaju stalno biti pred računalima. Svi imaju udžbenike i radne bilježnice i važno je da sve lekcije uče iz njih. To je još uvijek najpouzdaniji izvor znanja. Točan raspored sadržaja koje će moći pratiti na televiziji i vrijeme kada trebaju biti dostupni online poslat će vam učitelji.

Vi možete napraviti „raspored“ za svoje dijete da biste mu pomogli održati neki oblik organizacije rada. Prvi tjedan bit će pomalo drukčiji dok ne otkrijemo kako tehnologija funkcionira. Za sve nas ovo je nova situacija za koju smo se spremali svega nekoliko dana.

 

Svaki će učitelj organizirati nastavu onako kako je to najbolje za njegove učenike i javiti vam načine izvršavanja zadataka. Nemojte uspoređivati način održavanja nastave na daljinu i pitati se zašto se načini razlikuju od učitelja do učitelja. Naši se načini poučavanja i inače razlikuju jer se svi prilagođavamo svojemu razredu.

Naposljetku, ovo je proces učenja za sve nas. Kako tjedan bude odmicao, tako će sve svima biti puno jasnije i ugodnije.

Učitelji će polako prelaziti na većini novu i nepoznatu platformu učenja. Budimo blagi prema samima sebi i prema djeci. Vaša su djeca iznimno sposobna i ne sumnjamo u to da će nas zadiviti svojom sposobnošću prilagodbe ovoj situaciji.

 

Hvala Vam na strpljenju, razumijevanju i suradnji.

 [više]

Obavijest za one koji kod kuće nemaju računalo i/ili pristup internetu

Autor: Zrinka Šućur, 16. 3. 2020. 09:28

Zahtjev za posudbu uređaja s pristupom internetu podnosi roditelj ili staratelj učenika. Zahtjev je dostupan na stranicama Škole za život na poveznici https://bit.ly/2Wg08jS. U zahtjevu roditelj mora pod materijalnom i krivičnom odgovornosti potvrditi:

 • da u kućanstvu nemaju uređaj (računalo, tablet, pametni telefon koji podržava komunikaciju preko aplikacija virtualnih učionica) s pristupom internetu
 • da u kućanstvu nemaju pristup internetu.

Roditelj mora navesti osobne podatke i adresu kućanstva i OIB-ove svih članova kućanstva kao i prosječan mjesečni prihod članova kućanstva.

Roditelj također potvrđuje da MZO može provjeriti sve podatke o prihodima članova kućanstva/obitelji u Poreznoj upravi.

Roditelj pod materijalnom i krivičnom odgovornošću potvrđuje da su navedeni podatci istiniti.

 [više]

Početak nastave na daljinu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Zrinka Šućur, 15. 3. 2020. 07:55

Poštovani učenici i roditelji,

sutra, 16. ožujka 2020. počinje nastava na daljinu koja će trajati dva tjedna. Za učenike razredne nastave će se nastava cijelo vrijeme prikazivati na 3. programu HRT-a. Učenici predmetne nastave pratit će program Sportske televizije do srijede, a od srijede će materijale za učenje dobivati u virtualnim razredima. Raspored prikazivanja programa je u privitku. 

Molim učenike predmetne nastave da se pridruže virtualnim razredima (ako to još nisu učinili). Sutra i prekosutra će razrednici testirati virtualne razrede. Očekuje se preopterećenost sustava, stoga će svaki razred imati rezervni način komunikacije o čemu će vas obavijestiti razrednici. Podsjećam učenike da i u virtualnim razredima vrijede pravila lijepoga ponašanja, odnosno primjerenoga komuniciranja. 

ravnateljica

 

 [više]

Kako pristupiti virtualnoj učionici Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nancy Vujanić, 13. 3. 2020. 16:42

     U privitku se nalazi snimka detaljne upute kako pristupiti virtualnoj učionici.

 [više]

POVEZNICE ZA PRISTUP VIRTUALNIM UČIONICAMA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Zrinka Šućur, 13. 3. 2020. 14:11

Poštovani učenici i roditelji,

od ponedjeljka (16. ožujka 2020.) počinje nastava na daljinu. Sukladno smjernicama Ministarstva znanosti i obrazovanja razrednici su stvorili virtualne razrede predmetne nastave naše škole.

Pristup je moguć putem https://office365.skole.hr gdje je potrebno prihvatiti uvjete korištenja. Ako učenici još nisu potvrdili svoj HUSO-identitet, neće moći pristupiti virtualnome razredu, stoga vas molim da to imate na umu i prihvatite gore navedene uvjete korištenja, odnosno provjerite je li to učinjeno.

Poveznice za pristup virtualnim razredima nalaze se u tablici u privitku.

Za učenike razredne nastave na 3. programu HRT-a od ponedjeljka počinje emitiranje programa pod nazivom Škola na Trećem prema sljedećemu rasporedu: 1. razred od 8.00 do 10.00; 2. razred od 10.00 do 12.30; 3. razred od 13.00 do 16.00; 4. razred od 16.00 do 19.00.

Sve dodatne informacije možete dobiti od razrednika putem elektroničke pošte.

Hvala na suradnji i razumijevanju.

ravnateljica

 [više]

Nove digitalizirane slikovnice naših učenika

Autor: Nancy Vujanić, 4. 3. 2020. 13:23

     Nove digitalizirane slikovnice naših učenika koji su tijekom prošle šk. godine sudjelovali u nagradnom natječaju "Moja prva knjiga" i napravili svoje slikovnice, možete čitati ovdje.

 [više]

HZJZ - preporuka postupanja

Autor: Zrinka Šućur, 27. 2. 2020. 10:52

Zbog velikog broja upita roditelja prenosimo najvažniji dio preporuka HZJZ-a za postupanje vezano za koronavirus.

"Za osobe koje su unazad 14 dana boravile u Kini, Hong Kongu, Japanu, Iranu, Singapuru, Južnoj Koreji te za one koji su nakon 23. veljače doputovali u Hrvatsku iz talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont provodi se u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenih područja:

 • aktivni zdravstveni nadzor (javljanje zdravstvenoga stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja/boravka)
 • u samoizolaciji na temelju rješenja graničnoag sanitarnog inspektora o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti.

Nadalje, oni koji su došli prije 24. 2. iz navedenih pokrajina u Italiji, a sveukupno unutar 14 dana te su razvili respiratorne simptome nikako ne smiju ići u odgojno-obrazovne ustanove te se odmah trebaju javiti svojemu izabranom liječniku.

Definicija zahvaćenoga područja: Kina, Hong Kong, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont, Japan, Iran, Singapur, južna Koreja." 

 [više]

KORONAVIRUS Vijest ima dokument u privitku

Autor: Zrinka Šućur, 26. 2. 2020. 15:23

Poštovani učenici i roditelji, u privitku je letak o KORONAVIRUSU. Molimo da ga proučite i postupate u skladu s uputama.

 [više]

Zaštita sigurnosti djece na internetu i u svijetu mrežnih tehnologija

Autor: Nancy Vujanić, 17. 12. 2019. 12:49

     Publikacije HAKOM-a vezane uz zaštitu djece na Internetu dostupne na poveznici https://www.hakom.hr/default.aspx?id=1504, a video sadržaj "Kako zaštiti djecu na internetu" je dostupan na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=zXxXfCbW0ss.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Tražilica
 

Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Anketa
Izgled mrežne stranice škole bolji jeForum
Korisni linkovi
 

CMS za škole logo
Osnovna škola Velika Mlaka / Brune Bušića 7, HR-10408 Velika Mlaka / os-velika-mlaka.skole.hr / ured@os-velika-mlaka.skole.hr
preskoči na navigaciju