preskoči na sadržaj

Osnovna škola Velika Mlaka

Projekti

Priloženi dokumenti:
Skolski projekti.pdf


Školska godina 2018./2019.

Projekt "Čitamo mi, u obitelji svi"

Autor: Administrator , 1. 2. 2013.

     U petak 25. siječnja 2013. godine u našoj školi, započeo je projekt „Čitamo mi u obitelji svi“ u organizaciji školske knjižnice i Hrvatske mreže školskih knjižničara. Projekt se provodi u trećim razredima. Projekt je već uspješno proveden tijekom prošle školske godine i polučio je izvrsne rezultate. Ovo polugodište provodi se u stotinjak osnovnih škola diljem Hrvatske.

       Ovim projektom utječe se na razvoj čitalačkih kompetencija koje, prema zadnjem PISA istraživanju 2009. godine, nisu najbolje razvijene među hrvatskim petnaestogodišnjacima.

      Razvoj čitalačke vještine ključan je za razvoj svih drugih oblika pismenosti. Nakon što učenici u prvom razredu osnovne škole nauče čitati, jako je važno da im možemo ponuditi zanimljivu literaturu za čitanje. No, koje god aktivnosti poduzimali školski knjižničari i učitelji radi poticanja čitanja, radi stvaranja navike čitanja i otkrivanja čitateljskih estetskih užitaka, sve su one veoma ograničenog dometa, ako učenici adekvatne poticaje ne dobivaju i u svojoj obitelji. Naime, učenici nižih razreda uče ponajprije oponašanjem, a sve do puberteta glavni su im uzori i autoriteti njihovi roditelji. Nema kvalitetnijeg poticaja i efikasnije metode svladavanja tehnike čitanja, nego kad učenik svakodnevno viđa svoje roditelje kako čitaju i kako uživaju u pročitanom.

     Ukoliko učenici u nižim razredima ne uvježbaju dovoljno dobro tehniku čitanja, kasnije je veoma teško nadoknaditi propušteno, redovito imaju problema s učenjem, ne samo s čitanjem (lektire).

    Zapazili smo kako kod učenika u trećem i četvrtom razredu zanimanje za čitanje naglo opada.

    Stoga smo pripremili knjižničnu naprtnjaču s 8 zanimljivih knjiga iz različitih područja. Neke su knjige namijenjene roditeljima, neke djeci, a neke za zajedničko čitanje. Svakog petka tijekom drugog polugodišta jedno će dijete dobiti knjižničnu naprtnjaču s knjigama, ponijet će ju kući, a iduće srijede vratiti u školu.

    Tijekom pet dana, koliko naprtnjača bude u obitelji, važno je da svi članovi obitelji čitaju i porazgovaraju o pročitanomu te da pročitane odlomke prokomentiraju, pokušavajući skrenuti pozornost na zanimljive i vrijedne dijelove i na kraju svoje dojmove i zanimljivosti zapišu u priloženu bilježnicu dojmova.

     U srijedu, kad dijete donese knjižnu naprtnjaču u školu, ispričat će najljepše doživljaje tijekom proteklih dana kad su svi u obitelji čitali knjige iz naprtnjače. Na taj način potaknut će i ostale učenike na čitanje, odnosno na izgradnju pozitivnog odnosa prema čitanju.

     Svrha ovog projekta je i razvijanje svijesti o potrebi čuvanja zajedničke imovine, odnosno razvijanje svijesti da se prema knjigama koje posuđujemo drukčije ophodimo nego prema radnim udžbenicima, odnosno svatko ima pravo čitati iz nepošaranih i neoznačavanih knjiga.

      Nikako nije moguće da svi u ovih nekoliko dana pročitaju svih osam knjiga, ali to nije ni svrha ovog projekta. CILJ JE ZABAVLJATI SE I DRUŽITI KAO OBITELJ KROZ ČITANJE KNJIGA.

 

Želimo vam da ugodno provedete vrijeme uz knjige sa svojom obitelji :)!

KNJIŽNIČARKA JE UPOZNALA UČENIKE S PROJEKTOM

PRVA UČENICA PREUZIMA KNJIŽNIČNU NAPRTNJAČU

KNJIŽNIČNU NAPRTNJAČU PREUZIMA DRUGI UČENIK

UČENIČKI DOJMOVI

 

    Moja obitelj i ja obožavamo čitati knjige, zbog toga smo s nestrpljenjem čekali tjedan kada ću ja kući nositi ruksak. Kada su knjige stigle, svi smo ih počeli odmah pregledavati. Ja sam odmah uzela knjigu Kraljevske suze koju sam cijelu pročitala. Jako mi je bila zanimljiva, posebno kada je princeza  Ingresa pobijedila svoj strah od kupanja i zaplivala.

    Moj brat Filip je uzeo knjigu „Zavrti i zaigraj“ uz koju smo se svi uspjeli zabaviti, a mama je čak rekla da ju podsjeća na igru boca istine.

    Mama i tata su pregledali knjige „Zamka za roditelje“ i „Hotel Zagorje“, a knjigu „Zagzanati“ smo pročitali zajedno, jer je bila zanimljivo prisjetiti se koji sve stari zanati postoje. Svi smo se složili da nam je bilo jako zabavno.

Petra Janeš, 3.a

Luka Blatančić, 3.a

     Čitao sam knjigu Odisejeva putovanja i jako mi se svidjela. Glavni lik u priči je Odisej, grčki junak, kralj otoka Itake, a najviše priča o gađanju lukom i strijelom, jer ona ima sretan završetak.

Patrik Elezaj, 3.a

    Sviđalo mi se kad smo zajedno moja obitelj i ja čitali knjige.

Dino Jelovčić, 3.a

     Meni se najviše svidjela knjiga Kraljevske suze. Pročitala sam je cijelu i bila mi je zanimljiva, posebno kad su se princeza Ingresa i princ Augustus vjenčali.

Antonija Jurić, 3.a

Ramona Jurilj, 3.a

    Mami se jako svidjela knjiga Hotel Zagorje i Zamke za roditelje koje je pročitala.

Lorena Jurkić, 3.a

    Meni i mojoj obitelji su se jako svidjele knjige. Nama je bilo zabavno čitati knjige.

Ivan Kelava, 3.a

      Mama će u gradskoj knjižnici posuditi knjigu Zamke za roditelje jer joj se sviđa.

Marina Filić, 3.a

Marija Klarić, 3.a

"Bilo mi je zabavno čitati knjige."

Miha Kolarić, 3.a

"Super mi je bilo čitati. Moja obitelj voli čitati."

Luka Kolić, 3.a

Luka Šekerija, 3.a

    "Zanimljivo je bilo kad smo se ja i moja obitelj poigrali uz knjigu Zavrti i zaigraj."

Mateo Krsnik, 3.a

    "Mama i tata si izabrali Zamke za roditelje koju smo svi zajedno čitali i razgovarali o pročitanom. Bilo je zanimljivo čitati i razgovarati o pročitanim knjigama."

Lovro Lučić, 3.a

    "Nestrpljivo sam čekala dan kad ću donijeti ruksak doma i taj dan se desio."

Ema Macukić, 3.a

    "Ruksak pun knjig sam u petak donio doma. Svi smo se okupili i počeli gledati knjige...Svi smo zajedno pročitali Zagzanati. Moja obitelj i ja smo pročitali sve knjige. Bilo nam je zanimljivo i lijepo čitati knjige."

Martin perić, 3.a

"Čitajuči knjige, naučila sam da postajemo pametniji i bolji ljudi"

Sara Rendulić, 3.a

      "Jedva sam dočekao da dobijem ruksak. Mama je bila oduševljena romanom Jedini svjedok ljepote."

Marin Mišević, 3.b

"Svima bih preporučila knjigu "Godišnja doba".

Iva Lučić, 3.b

     "Moji dojmovi su vrlo pozitivni. Svi smo sjedili u tišini i svatko se udubio u svoju knjigu. Kasnije smo raspravljali o knjigama. Svima nam se svidjelo i dogovorili smo se da ćemo češće čitati."

Dorijan Tišljarić, 3.b

     "Najbolja knjiga bila je "99 načina kako odvući dijete od televizije" jer ja i mama često razgovaramo."

Gabriel Ljubej, 3.b

Kada sam dobio naprtnjaču, jedva sam čekao da dođem iz škole i počnem čitati knjige.

Igor Kundid, 3.b

Veseli me što su knjige vesele.

David Krajina, 3.b

    "Kad je naprtnjača došla u moj dom, svi smo se okupili i izabrali knjigu koju ćemo čitati tijekom ovih dana."

Matea Jazvić, 3.b

     "Napokon! Naprtnjača je kod mene. Za početak bih svima preporučila knjigu Petrica Pričalica."

Lana Ikanović, 3.b

        "Kad sam dobio ruksak, bio sam sretab što ću čitati Petricu Pričalicu. To je bio moj sretan dan."

Marko Ćaćić, 3.b

     "Kad sam dobio naprtnjaču, odmah sam je pregledao, a kad je tata prvi put vidio naprtnjaču, rekao je kakva je to torba.

Ivan Cundeković, 3.b

    "Tata je pročitao nekoliko knjiga i rekao je da je jako interesantno, ali zbog sastanka je propustio fotografiranje."

Emma Beloša, 3.b

 

P.S. Tata nije ni pogledao knjige! Bilo mi je jako lijepo!

Antonela Vlašić, 3.b

Nicole Vujasinović (3.b) i obitelj

"Bilo je lijepo provesti nekoliko dana s mamom i tatom u druženju s knjigama. Poslije svega, zaključio sam kako uopće nije loše odmoriti se od televizije i računala uz zanimljive knjige."

Mijo Šepović, 3.b

"Bilo nam je super!"

Inon Međugorac, 3.b

Ana - Maria Lacković (3.b) i obitelj

Čak je i čitala moja papiga Jona. Bilo nam je jako zabavno.

Rafaela Krilčić, 3.b

Vid Knežević (3.b) i obitelj

Lucian Glagolić (3.b) i njegova obitelj

"Bilo nam je lijepo zajedno čitati i nadam se da će i druge obitelji uživati u čitanju."

Ivan Ćuk

             "Kada sam išla do kuće, bilo mi je teško, ali sam izdržala. Kod kuće sam odmah pokazala svima knjige."

Petra Cvetković, 3.b

"Među tim knjigama, svatko je od nas u obitelji pronašao sebi zanimljivu knjigu."

Dario Banić, 3.b

      "Svi smo se razveselili što ćemo ovih 5 dana provesti u društvu dobrih knjiga. Bilo je tu za svakoga ponešto."

Klara Babić, 3.b

 

     U razredu sam prvi dobio ruksak s knjigama. Svi prijatelji su bili sretni zajedno samnom. Neki su mi pomogli nositi ruksak na putu do kuće.

    Izvadio sam knjige na stol i pričekao mamu i tatu da dođu s posla. Seki se odmah svidjela knjiga o Aztecima, ali samo zato što se unutra nalaze upute kako nešto uraditi sam. Ona to voli. Tati se, također, svidjela ista knjiga. On zna dosta toga o Aztecima. Ispričao nam je da su Azteci drevni izumrli narod. Mami se svidjela Velika knjiga igara. Prisjetila se nekih igara koje je igrala dok je bila mala jer nije imala kompjuter. Neke nam je još prije pokazala, pa tako često igramo igru - država, grad, selo. A meni se je svidjela priča iz knjige Mamina licitarska srca i Petra koja se boji mraka baš kao i ja.

    Bilo mi je lijepo što smo čitali svi zajedno.

Jakov Caganić, 3.c

     „S osmijehom sam knjige izvadila iz ruksaka. Najdraže knjige su mi Velika knjiga igara i Mamina licitarska srca. Knjiga je lijepo društvo obitelji.“

Ana Klenović, 3.c

     „U subotu navečer, kada smo seke i ja legle u naše krevete, mama nam je iz knjige „Mamina licitarska srca“ čitala priču o prijateljstvu, maminom prstenu i maminim licitarskim srcima. Tu večer su mama i tata zajedno pročitali knjigu o starom Zagrebu. Ja sam se zabavljala uz knjigu „Šale, trice, zvrndalice“. Nedjeljno popodne proveli smo svi zajedno uz knjigu „Igrom i smijehom kroz djetinjstvo“. Izrađivali smo figurice od tijesta koje smo pekli i bojali. Napravili smo zvečku, a od raznog voća – voćna lica koja smo pojeli. U ponedjeljak navečer mama nam je pročitala proljetnu priču. Jako mi se svidjelo druženje s tim ruksakom.!“

Vanja Gusak, 3.c

    „Meni se naj, najviše svidjela knjiga „Azteci“ zato što ima puno stvari za napraviti i puno sam naučila iz te knjige.“

Lorena Vrbanić, 3.c

     „Najbolja knjiga mi je bila „Šale, trice, zvrndalice“

Dominik Ahmeti, 3.c

     „Prijatelji koji su mi bili na rođendanu su samnom igrali neke od 250 igara iz te knjige. Knjiga bi svakome trebala biti prijatelj.“

Ana Sljivka, 3.c

     „Knjiga o Aztecima mi je bila najzanimljivija od svih. Najviše mi je bilo čudno kakav je njima bio život. …sada kada moram vratiti ruksak malo sam tužan jer, kad ga vratim u školu, neću moći igrati sve igre iz jedne knjige i druge stvari iz njih, ali sam ipak sretan što sam napisao o njima, a bit ću još sretniji kada napravim ovaj crtež.“

Nikola Vodopijak, 3.c

    „Svi smo pročitali istu priču, a to je knjiga „Azteci“. Bili smo svi uzbuđeni što smo pročitali knjige i pregledali ih. Priče i bajke nisu samo priče i bajke, oni su pravi prijatelji tvog života.“

Antonela Celčić, 3.c

    „Ja mislim da knjiga treba biti svima najbolji prijatelj.“

Laura Majurec, 3.c

    „Mojoj sestri Dori najviše se svidjela knjiga „Mamina licitarska srca“, koju je ilustrirala Dora Dančević, zato što i nju zovu Dora. Najdraža priča joj je Priča o malom dupinu jer  je podsjeća na more. Mami se svidjela knjiga „Prošlost grada Zagreba“ zato što se sjetila onog što je zaboravila. Tati i baki se svidjela knjiga Poncije Pilat zato što je knjiga zanimljiva. Knjige su baš zanimljive i predlažem da svi čitaju i dalje knjige jer možeš iz njih mnogo naučiti.“

Luka Klenović, 3.c

    „Trebali bi čitati knjige svaki dan. Bolje je čitati knjige, a ne sjediti pred televizorom.

Josip Jurendić, 3.c

    „A ja ću se potruditi u školi da bolje učim…“

Ivan Sviličić, 3.c

    „Ja sam pročitao „Šale, trice, zvrndalice“ i bilo mi je jako zanimljivo jer se sve rimuje. Bilo mi je zanimljivo kako smo svi čitali knjige i ispričali jedan drugome što se događalo u knjigama. Tako je knjiga naš dobar prijatelji i trebali bi tako raditi što češće.“

Matija šaban, 3.c

    „Svima nam se najviše svidjela knjiga o Zagrebu. Seka Lena je listala knjigu o Aztecima, a seka Lexsi je premala za ovakve knjige.“

Dorotea Duvnjak, 3.c

    „I kao šećer na kraju, ja sam zadnji dobio ruksak.  Mama je pročitala knjigu „250 igara“ i izdvojila je neke igre koje ćemo igrati mi u obitelji. Tati se najviše svidjela knjiga o kapetanu Gačeši jer je šaljiva. Seka je odabrala knjigu „Šale, trice, zvrndalice“ zato što se upoznala s Jadrankom Čunčić-Bandov na predstavi u školi u Velikoj Mlaki. Knjiga nam je uvijek prijatelj i snjom se uvijek moramo družiti.“

Leon Vrhovki, 3.c

 


Priloženi dokumenti:
Dopis_roditeljima_uz_Knjigu_dojmova.doc (28.00 KB)


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Anketa
Izgled mrežne stranice škole bolji jeForum
Korisni linkovi
 

CMS za škole logo
Osnovna škola Velika Mlaka / Brune Bušića 7, HR-10408 Velika Mlaka / os-velika-mlaka.skole.hr / ured@os-velika-mlaka.skole.hr
preskoči na navigaciju