preskoči na sadržaj

Osnovna škola Velika Mlaka

Projekti

Priloženi dokumenti:
Skolski projekti.pdf


Školska godina 2018./2019.

Projekt Društva žena Velika Mlaka i naše škole: Moj zavičaj Velika Mlaka

Autor: Nancy Vujanić, 11. 5. 2018.

     Učenici trećih razreda naše škole imali su u petak, 27. travnja 2018. u Vatrogasnome domu u Velikoj Mlaki jedinstvenu priliku čuti brojne zanimljivosti o mjestu u kojem žive

Na inicijativu Društva žena Velika Mlaka, a uz podršku OŠ Velika Mlaka, točnije učiteljica i učitelja trećih razreda, došlo se na ideju da se za učenike trećih razreda priredi događanje koje će im omogućiti da nešto više doznaju o Velikoj Mlaki. Na taj je način nastao projekt prvijenac istraživačke sekcije Društva žena Velika Mlaka čiji je cilj, među ostalim, na edukativan način u interakciji s učenicima memorirati slavnu prošlost Velike Mlake za generacije koje dolaze.

U realizaciju projekta, uz Društvo žena Velika Mlaka i učenike i učitelje trećih razreda OŠ Velika Mlaka Marinu Arbanas, Sanju Rožić-Tomić, Arijanu Krstanović i Luku Karasa, uključile su se i mjesne udruge: Sučija Velika Mlaka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Mlaka, KUD Velika Mlaka, te Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, zagrebačka podružnica. Svatko od njih svojim je izlaganjem odnosno nastupom učenicima prenio djelić života iz prošlosti Velike Mlake. Projekt je podržao i Mjesni odbor Velika Mlaka na čelu s predsjednikom Ivanom Miličevićem.

Voditeljica programa bila je Ivana Andrić Penava, dopredsjednica Društva žena Velika Mlaka.

Slike iz života Velike Mlake

„Moj zavičaj Velika Mlaka“ događanje je edukativnoga karaktera zasad namijenjen isključivo učenicima trećih razreda naše škole. Osmišljeno kao niz tematskih predavanja iz života i prošlosti Velike Mlake prilagođenih uzrastu djece za koji je namijenjen.

Predavanja je popraćeno i prigodnom izložbom za čiji su postav zaslužni svi sudionici predvođeni Društvom žena Velika Mlaka.

Na samome kraju uslijedila je degustacija velikomlačkih tradicionalnih kolača.

Nakon pozdravnih riječi voditeljice, uslijedila je prezenatcija Sučije Velika Mlaka. Njezin predsjednik Nikola Trumbetaš, obučen u banderijsku odoru, dočarao je najprije daleku prošlost Plemenite općine Turopolje, a zatim i Velike Mlake. Govorio je o sučiji, plemenitaškim obiteljima, o ulozi banderija u borbi protiv Osmanlija. Podsjetio ih je na znamenitosti Velike Mlake: kapelu sv. Barbare, dvorac grofa Karla Weingartnera, prvu školu...

Učenici su također imali priliku pogledati i dio filma „Turopoljska podgutnica“.

Nakon njega, učenici 3. A razreda su sa svojom učiteljicom Marinom Arbanas upoznali prisutne s razvojem školstva u Velikoj Mlaki i s pravilima ponašanja u školi koja su se nekad morala poštovati.

Zvijezda događanja bio je Nikola Glagolić iz Sučije Velika Mlaka u ulozi izvornoga govornika turopoljske kajkavice iz Velike Mlake. Za učenike je priredio zabavni kviz znanja od riječi na kajkavskome dijalektu karakterističnih za Veliku Mlaku kojima su učenici trebali pogoditi značenje.

Predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika Mlaka Bruno Šešljaga govorio je o dugoj i bogatoj povijesti svoje udruge. U izlaganju su mu asistirali Karlo Šešljaga, predstavnik mladeži, koji je bio u radnoj vatrogasnoj odori, Tomislav Cundeković, operativac, u interventnoj odjeći, te Marijan Zagorac, vozač, u kombinezonu za šumske požare. Predsjednik Bruno Šešljaga bio je u svečanoj odori s oznakama dužnosti.

Učenicima su bila na raspolaganju za razgledavanje i dva vatrogasna vozila.

Potom je uslijedio nastup KUD-a Velika Mlaka. Dječja skupina KUD-a izvela je plesove Turopolja za čiju je koreografiju zaslužna njihova voditeljica Ana Marija Žugaj, a za glazbu Nikola Biondić. Tamburaši KUD-a, među ostalim, izveli su i himnu Velike Mlake „Naše selo Mlaka“. Karla Knežević najprije je pročitala Biografiju KUD-a, a potom i opis turopoljske narodne nošnje jer je upriličena i revija narodnih nošnji.

Za prezentaciju „Moj zavičaj u Domovinskom ratu“ zaslužna je bila Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, zagrebačka podružnica, točnije Boris Halužan (predsjednik), Dubravko Petrović (dopredsjednik), Franjo Mlinarić (tajnik) i Željko Makek (član udruge). Kroz navedenu prezentaciju učenici su imali priliku naučiti na koji se način pozdravljaju vojnici i branitelji (Domovini pozdrav – pozdrav), prezentiran im je i kratak osvrt na sam početak Domovinskog rata (proljeće 1991.), bilo je zatim govora i o širenju ratnih operacija sve do područja Turopolja, te o važnosti i ulozi istoga ali i Velike Mlake i njezinih mještana u Domovinskom ratu i obrani Republike Hrvatske.

Minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima iz Velike Mlake.

Predsjednica Društva žena Velika Mlaka Marija Krilčić otkrila je učenicima što i kako se nekada jelo u Velikoj Mlaki, a posebno se osvrnula na tradicionalne vrste kolača (makovnjače, orehnjače, bazlamače, vanilice, fanjke...) od kojih su neke od njih za potrebe ovoga događanja isprekle vrijedne članice Društva žena Velika Mlaka: Štefica Eldić, Terezija Gelo, Marija Lacković, Barica Keller, Vinka Mitrović, Milka Naglić, Štefica Ružić, Barica Uroić Štefanko, Marija Krilčić i Ivana Andrić Penava.

O prigodnoj izložbi govorila je Ivana Andrić Penava. Za nju su se pobrinule sve udruge sudionici, a dio izloženih predmeta posuđen je i iz etnozbirke naše škole. Bilo je dosta uporabnih predmeta: drveno korito s kamenom za glačanje rublja, drveno korito za brašno, grabilica za žito, željezno glačalo na žar, vrčevi, košare idt.

Posebno mjesto na izložbi imala je slika „Weingartnerov dvor u Velikoj Mlaki) velikomlačkog slikara Drage Trumbetaša. Oko dijela izložbe koje je priredilo Društvo žena Velika Mlaka osobito se potrudila članica Društva Štefica Ružić, nekad učiteljica OŠ Velika Mlaka. Svoj su doprinos dale i mještanke iz Velike Mlake (Ljubica Šoljak, Marija Lacković, Nevenka i Darija Cundeković) koje su za potrebe izložbe posudile stare predmete koje su nekad koristili stari Mlačani (koperte, ručnike, stolnice...) i KUD koji su pomogli iskompletirati velikomlačku narodnu nošnju. I ostale udruge su se potrudile oko svog dijela izložbe. Tako su učenici mogli vidjeti Povelju bratstva turopolskoga uz 1991.,

prvu matičnu knjigu DVD-a Velika Mlaka, stare vatrogasne kacige, vatrogasnu i vojnu opremu, trofejno onesposobljeno oružje, zastave udruga...

U završnome dijelu događanja učenici su sa svojim učiteljima razgledali izložbu, a potom su degustirali tradicionalne kolače iz Velike Mlake koje su priredile članice Društva žena Velika Mlaka.

Ravnateljica OŠ Velika Mlaka Đurđa Iveljić Felja imala je samo riječi hvale za ovo događanje. Pohvalila je inicijativu Društva žena Velika Mlaka i odaziv velikog broja udruga, te iskazala želju da ovo događanje postane tradicijom u Velikoj Mlaki.

Društvo žena Velika Mlaka još jednom zahvaluje svima koji su se potrudili oko realizacije ovog projekta.

 

Autorica članka: Ivana Andrić Penava

Fotografije: Franjo Mlinarić
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Anketa
Izgled mrežne stranice škole bolji jeForum
Korisni linkovi
 

CMS za škole logo
Osnovna škola Velika Mlaka / Brune Bušića 7, HR-10408 Velika Mlaka / os-velika-mlaka.skole.hr / ured@os-velika-mlaka.skole.hr
preskoči na navigaciju