preskoči na sadržaj

Osnovna škola Velika Mlaka

 > Naslovnica
Vijesti

,,Priručnik za sreću" - projekt održivog razvoja Osnovne škole Velika Mlaka

Autor: Nancy Vujanić, 16. 12. 2020.

     U sklopu projekta ,,LORA - laboratorij održivog razvoja“ proveden je projekt pod nazivom ''Priručnik za sreću''. Projekt je započeo u školskoj godini 2019./2020. i nastavio se u 2020. /2021. godini. Započet je osmišljavanjem radionica na zadanu temu te se nastavio provedbom istih među učenicima u sklopu sata razrednika. Radionice koje su se pokazale izrazito uspješne uvrstili smo u ,,Priručnik za sreću''.

     Priručnik je namijenjen mladim ljudima koji žele raditi na sebi i povećati svoj osjećaj zadovoljstva i sreće. Cilj mu je kroz radionice potaknuti čitatelja na promišljanje o sebi i svojim osobinama, ali i naučiti ga vrlo vrijednim vještinama koje se mogu primjenjivati i u svakodnevnom životu, kao npr. kako smisliti dobru ispriku, kako voditi dnevnik zahvalnosti, ali i kako reći ne, a ne povrijediti drugoga. Osim radionica, u Priručniku se mogu pronaći i različiti članci na temu sreće. Iz članaka se može saznati kako se na ljudsku sreću gledalo kroz povijest, koliko nam znači sreća i prijateljstvo te kakva biokemija stoji iza našeg osjećaja sreće i zašto je sreća toliko bitna za ljudski život i zdravlje. Mogu se pronaći i stručna objašnjenja o tome na koji način čitanje, glazba, tjelovježba i vjera povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva, kao i konkretne upute kako ih uključiti u našu svakodnevicu za naše dobro.

    Priručnik se može koristit za samostalan rad ili rad u skupini, može se koristiti za rad u razredu, ali i u obitelji. Sve radionice popraćene su i digitalnim materijalima u obliku radnih listova i prezentacija.

      U ovim nesigurnim i čudnim vremenima u kojima čovjek biva sve više usamljen i distanciran od drugih ljudi, Priručnik za sreću je, ne samo zanimljiva i poučna literatura, nego i praktično pomagalo za ponovnu izgradnju međusobnih odnosa i povećanje osobnog osjećaja zadovoljstva kroz jačanje samosvijesti o vrijednosti pojedinca.

      Autori članaka su svestrani i dolaze iz raznih stručnih područja, a to su Ivana Adnrić Penava, profesorica povijesti, Josip Banić, student psihologije, Andreja Burić, diplomirani sociolog i profesorica sociologije, Petar Brnjilović, profesor biologije i kemije, Vesna Tišljar, profesorica defektologije i logoped, Lucija Siruček, magistra muzike, Jasmina Lizačić-Martinović, profesorica tjelesne i zdravstvene kulture, Josip Štefanac, diplomirani teolog i vjeroučitelj, Kristina Polić, diplomirana učiteljica razredne nastave i prirodoslovlja i Nataša Čurić, diplomirani teolog i vjeroučiteljica.

     

      Projektom LORA priključili smo se UN-ovoj inicijativi u ostvarenju 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj (Agenda 2030). U projekt su uključene lokalne zajednice, predvođene školama iz svih županija. Zagrebačku županiju predstavljala je Osnovna škola Velika Mlaka s projektom ,,Priručnik za sreću''. Voditeljica projekta je Nataša Čurić, a zamjenica Ivana Andrić Penava.

     Partneri projekta ,,LORA- laboratorij održivog razvoja“ bile su Osnovna škola Borovje, udruge Biom, Hyla i udruga Bioteka koja je i voditelj projekta, a vanjski suradnici bile su udruge ODRAZ, DOOR, ZMAG, ScienceLAB Sveučilišta u Zurichu, obrt APEA i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH, a program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.


Izvor: Nataša Čurić


Tražilica
 

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Anketa
Izgled mrežne stranice škole bolji jeForum
Korisni linkovi
 

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Velika Mlaka / Brune Bušića 7, HR-10408 Velika Mlaka / os-velika-mlaka.skole.hr / ured@os-velika-mlaka.skole.hr
preskoči na navigaciju