preskoči na sadržaj

Osnovna škola Velika Mlaka

 > Naslovnica
Vijesti

Posjet tvornici čokolade „Kraš“

Autor: Nancy Vujanić, 27. 1. 2016.

    26. siječnja 2016. učenici 3.c i 3.d razreda, a 27. siječnja 2016. učenici 3.a i 3.b razreda  posjetili su Tvornicu čokolade „Kraš“.

Tvornica „Kraš“uspješno radi već 105 godina. Ima zaposlenih dvije tisuće radnika koji u tri smjene svakodnevno rade čokoladu, kekse, bombonijere i bombone. “Kraš“ ima još dvije tvornice slatkiša: u Bosni i Hercegovini „MIRU“ i još jednu u Hrvatskoj, u Osijeku „KAROLINU“.

Čokolada se dobiva od zrna kakaovca koja se suše na suncu pokrivena listovima banane, a zatim se pakiraju  u velike vreće i ukrcavaju na brod. Najzanimljivije mi je bilo kada smo bili kušači.   (Astrid Tešanović)

Tvornica „Kraš“ dobila je ime po Josipu Krašu. Gledali smo kako se radi „Životinjsko carstvo“. Najviše mi se svidjelo kada smo kušali čokoladu i dobili slatke paketiće.  (Teo Vukadin)

Razgovarali smo koliko dugo tvornica radi i što sve proizvodi, kako se bere kakaovac i išli smo u obilazak. Vidjeli smo kako se čokolada stavlja u kalupe, hladi i pakira. Najviše mi se svidjelo kada smo bili kušači čokolade, ali mi se nije svidjela čokolada bez mlijeka i šećera.  (Judita Štimac)

Tvornica je izgrađena 1911. Godine. Kakaovac uvozimo iz Afrike. Gledali smo kako se proizvodi „Životinjsko carstvo“. Temperatura je u pogonu bila 35°C ! Jeli smo tu ukusnu i lijepu čokoladu. Svidjeli su mi se paketi koje smo dobili od „Kraša“.  (Karlo Stepanić)

Kakaovac je biljka koja raste u Africi i ima je sve manje. Čokoladu ne možemo raditi kod kuće jer su za proizvodnju potrebni strojevi. Kada se kakaovac prvi put rastopi, ima miris po čokoladi ali je gorkog okusa. Zato mu dodaju šećer i mlijeko. Tvornica mi se jako sviđa jer cijela miriši po čokoladi. Svidjelo mi se biti kušač čokolade. To je super posao!  (Julija Srbelj)

U dvorani smo gledali film od čega se i kako radi čokolada. Kušali smo kakaovac. Meni se taj okus jako svidio. Dobili smo zaštitne kape za glave kako bi se spriječilo padanje kose u čokoladu.

Promatrali smo strojeve kako izrađuju čokoladu i djelatnice kako je pakiraju. Kušali smo gotovu čokoladu. Zatim smo svima zahvalili, pozdravili se i ispred tvornice napravili zajedničku fotografiju. Svidjelo mi se kušanje kakaovca, tvornica i njihova čokolada.  (Marko Rogić)

Vidio sam kako se proizvodi moja omiljena čokolada Dorina. Iznenadio sam se kad sam doznao da se u jednoj minuti proizvede 150 do 180 komada čokoladica“ Životinjsko carstvo“. Žao mi je što nisam mogao  kušati sve Kraševe proizvode. Svejedno sam se dobro zabavio!  (Fran Rapaić)

Kakaovac dovozimo iz Afrike. Iz jednog ploda dobije se oko 40 sjemenki. U pogonu gdje se proizvodi čokolada jako je vruće i bučno. Meni se najviše svidjelo kada sam bio kušač čokolade i mislim da je to najbolje zanimanje!  (Antonijo Pranjić)

Kakaovac je porijeklom iz Južne Amerike. Raste i u Gani, u Africi. Mi ga od tamo uvozimo. Kakaovac se bere dva puta godišnje: u petom i desetom mjesecu. Čokoladna smjesa stavlja se u različite kalupe i tako dobivamo različite oblike čokolada. Nakon toga se čokolade hlade i pakiraju.  (Marino Imper)

Drvo kakaovca potječe iz tropskih šuma Južne Amerike i oko rijeke Amazone. Plodovi rastu direktno iz stabla. Imaju oblik krastavca u kome se nalaze sjemenke. Sjemenke se suše i melju, te se koriste za izradu čokolade. U pogonu za proizvodnju vidjeli smo kako se tekuća čokolada ulijeva u kalupe i putuje dalje. Zanimljivo mi je bilo vidjeti kako strojevi slažu i lijepe sličice „Životinjskog carstva“, a oduševila me brzina proizvodnje.  (Jakov Klobučar)

S nestrpljenjem smo dočekali autobus koji nas je odvezao u Tvornicu čokolade „Kraš“. Tamo smo saznali kako se radi čokolada, koji su nam sve sastojci potrebni za nju i probali ju. Nakon toga smo vidjeli cijeli postupak izrade čokolade. Dok smo hodali tvornicom, na glavi smo morali imati posebne kape. Na kraju je svatko od nas dobio vrećicu sa slatkišima. U „Krašu“ mi je bilo jako zanimljivo i želio bih ići opet.    (Filip Janeš)

Gledali smo film o proizvodnji slatkiša. Probali smo kakaovac koji mi je bio jako gorak i kiseo. Učili smo kako biti kušač čokolada. Jako sam sretan što sam vidio gdje i kako nastaje moja omiljena poslastica! (Filip Hrković)

Kraševa slatka proizvodnja počela je 1911. godine. Bilo mi je zanimljivo gledati kako se radi čokolada od sjemenki koje koštaju jako puno. U pogonu za proizvodnju smo nosili bijele kape da nam vlasi kose ili naušnice ne ispadnu u čokoladu. U „Krašu“ mi se jako svidjelo jer smo bili kušači čokolade. (Ana Grujo)

Tvornica „Kraš“ proizvodi kekse, čokolade i bombone. Najpoznatiji proizvodi su : „Bajadera“, „Bronhi“, „Kiki“, „ Dorina“, „Životinjsko carstvo“ , „Domaćica“ i“ Napolitanke“. Tvornica veliku količinu proizvoda izvozi.  (Bryn Balja)

Meni se najviše svidjelo omotavanje čokolade.  (Lana Kudlik)

Doznali smo da je glavni sastojak čokolade kakaovac. Probali smo jako gustu i gorku čokoladu i tek napravljenu čokoladu. Kući sam otišao punog trbuha čokolade!  (Marin Gojčeta)

Tvornica „Kraš“ proizvodi razne slatkiše. Naučila sam puno o proizvodnji čokolade , da je „Bajadera“ dobila ime po  plesačici i da postoji balet „Bajadera“. Najbolje mi je bilo kada smo jeli gorku čokoladu.  (Anita Barbarić)

Objašnjavali su nam kako se uzgaja biljka kakaovac i kako se proizvodi čokolada. Jako mi se svidio stroj na kojem se radi čokolada“ Životinjsko carstvo“. Počastili su nas čokoladicama.  (Lovro Buzov)

Prvo smo pogledali prezentaciju o kakaovcu, čokoladi, tvornici… Išli smo u pogon proizvodnje tanke čokolade. Imali smo kape da nešto ne padne u čokoladu. Najviše mi se svidjelo kada smo kušali čokoladu.  (Josip Cundeković)

Meni se sve, baš sve svidjelo i žao mi je što nije duže trajalo!  (Leona Matić)

U dvorani nam je zaposlenica tvornice prezentirala postupak izrade čokolade. Toj prezentaciji pridružila se kušačica čokolade, Petra. Pričala nam je kako se kuša čokolada. Obišli smo pogon u kojem se proizvode čokoladice „Životinjsko carstvo“. Posjet tvornici bio je poučan jer smo naučili i vidjeli kako se proizvodi čokolada, slatkiš koji voli svako dijete.  (Šimun Imprić)

Vidjeli smo prave sjemenke kakaovca. Prvo su bijele. Pokrivaju se listovima banane, suše se i postaju smeđe. Zatim se pakiraju i prodaju. Najviše mi se svidio stroj koji pakira čokolade.  (Leo Žužić)

U tvornici smo vidjeli kako se proizvodi čokolada i ostali slatkiši. Naučili smo da kakaovcu trebaju dvije godine da naraste, a čak četrdeset godina da na njemu  narastu plodovi !  (Lea Milišić)

Naučili smo kako se pravi čokolada i kako se pakira. Sada znam da stablo kakaovca dolazi iz Južne Amerike. Obožavam jesti čokoladu pa je ovo za mene bio super dan!  (Benjamin Čačić)

Naučili smo kako se radi čokolada. Vidjeli smo cijeli kakaovac, zdrobljeni i pomirisali tekućinu. Kušali smo čokoladu i dali joj ocjenu. Obišli smo tvornicu i vidjeli kako čokolada prolazi po traci. Tamo je bilo bučno i jako vruće.  (Lana Oštarić)

Na glave smo stavili bijele kape da pokrijemo kosu. Vidjeli smo velike strojeve i ljude koji tamo rade. Zanimljivo mi je bilo kako se pakiraju paketi čokolada. Na kraju smo dobili slatkiše: bombone i čokolade.  (Lea Oreški)

Zanimljivo mi je bilo kada je došla teta Petra koja zna puno o kakau i čokoladi pa nas je povela u pogon. Dijelila nam je čokoladice dok smo gledali kako se radi „Životinjsko carstvo“.  (Nina Juretić)

RADOVI UČENIKA




Tražilica
 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Anketa
Izgled mrežne stranice škole bolji je



Forum
Korisni linkovi
 

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Velika Mlaka / Brune Bušića 7, HR-10408 Velika Mlaka / os-velika-mlaka.skole.hr / ured@os-velika-mlaka.skole.hr
preskoči na navigaciju