preskoči na sadržaj

Osnovna škola Velika Mlaka

 > Naslovnica
Vijesti

Izlet po Turopolju (3.a i c)

Autor: Administrator , 7. 5. 2014.

     Dana 7. svibnja 2014. učenici 3.a i c razreda obišli su Turopolje. Vidjeli smo: Andautoniju, kip Jurja Habdelića, Turopoljski lug, hrast lužnjak, Kuriju Modić Bedeković i dvorac Lukavec.

     Andautonija se nalazi u Ščitarjevu. Rimljani su se pozdravljali s ave. Kip Jurja Habdelića nalazi se u Starom Čiču. Turopoljski lug je najveći ostatak turopoljskih šuma. U Dvorcu Lukavec je bio drveni top. Gore na katu su bile male prostorije, a pored dvorca osušeni hrast. Stručni vodič nam je objašnjavao stvari.

Mihael Vranić, 3.a

     Dana 7. svibnja 2014. u 8.00 sati krenuli smo ispred naše škole autobusom u Andautoniju gdje smo vidjeli kako su stari Rimljani živjeli u prošlosti. Zatim smo krenuli u obilazak spomenika Jurju Habdeliću u Staro Čiče. Nakon toga smo krenuli u Rakitovec gdje smo vidjeli vrlo stari hrast lužnjak. Imali smo samo 5 minuta za igru. Obišli smo i kuriju Modić Bedeković u Donjoj Lomnici. Dvorac u Lukavcu smo obišli na kraju našeg obilaska Turopolja. Kroz sva ova mjesta vodio nas je stručni vodič.

Petar Brzović, 3.a

"...Rimljani su saznali da je topli zrak lakši od hladnijeg pa su napravili mali kao labirint u kojeg samo prođe topli zrak i to stavili po sobama da im ulazi topli zrak. I tako dobili centralno grijanje. Vidjeli smo njihovu staru cestu, mlin u kojem su mljeli žito za kruh i centralno grijanje. Kada smo došli na malo brdašce, vidjeli smo njihove igračke i male spomenike koje su napravili Marko i Julije. Ušli smo u kućicu u kojoj su razna ulja koja su Rimljani koristili, starinski ključevi, podovi napravljenih od sitnih kamenčića, kreveti na kojima su se odmarali poslije zabave na kupalištima, a pokraj kreveta bio je stol pun hrane. U Andautoniji sam puno toga naučila jer je vodič sve precizno objašnjavao.

    Kada smo ušli u autobus, vozio nas je u Lomnicu u kuriju Modić-Bedeković koja je napravljena 1888. godine, a u njoj su živjele dvije sestre blizanke Milka i Vilka. Kada smo ušli u kuriju bilo je sve složeno,ali je bila nakošena jer je pri gradnji jedan dio kurije previše ušao u zemlju. Sestra Milka bila je slikarica i nacrtala je portrete svoje obitelji. Jedna od slika u kuriji ima nepoznatog autora, a nacrtan je ban Josip Jelačić na konju.

    Žurili smo se da stignemo na odmor u školu, ali još nešto trebam dodati: pod u hodniku je od kamenja, a sve ostalo je od drveta, čak i kuća. Krenuli smo na odmor i na putu smo vidjeli Turopoljski lug (jako velika šuma) koju su posijekli i sada su tu oranice. Prelazili smo preko najstarije pruge.

     Nabrzinu smo stali i kod spomenika Jurja Habdelića (1609. – 1678.) koji je bio isusovac. Nastavili smo putovati i stigli u školu u  Staro Čiče, školu sa zelenom zastavicom jer je skupila najviše papira. Tamo smo pojeli sendviče, a u školskom dvorištu je jedan od najstarijih hrastova. Imamo dvije vrste hrasta: koji cvijeta na  Jurjevo i koji cvijeta 15. 5. Vodič nam je pročitao i jednu priču o hrastu. Tamo smo se malo odmarali i zatim krenuli u dvorac Lukavec. Ispred dvorca leži jedno debelo deblo po imenu Turski hrast koji je star 550 – 700 godina. Osušio se 1994. godine.

     Na dvorcu smo vidjeli rupe gdje idu topovi. Taj je dvorac sagrađen radi obrane od Turaka. U dvorcu smo vidjeli veliki i mali top.

Obišli smo sobe u kojima su slike i naš izlet je bio gotov.

    Ovaj dan ću imati dugo u sjećanju i htjela bih da bude još takvih izleta s drugim kulturno-povijesnim spomenicima jer je bio jako poučan.

Mia Zoroja Odrčić, 3.a

     U srijedu smo posjetili starorimsko naselje koje se nalazi u blizini rijeke Save, na mjestu današnjeg sela Ščitarjeva koje se nalazi u blizini Velike Gorice. Naselje Andautoniju sagradili su Rimljani u 1. stoljeću po rođenju Krista. To rimsko naselje bilo je središte upravljanja današnjom Posavinom, Turopoljem i širom regijom.

     U parku starog rimskog naselja još se dobro vide ostaci kuća u kojima su živjeli Rimljani iz tog vremena. U kućici smo vidjeli predmete kojima su se stanovnici Andautonije služili. Izlet mi se svidio.

Adriano Rakamarić, 3.a

     „Naučili smo kako je Andautonija sagrađena, kako se na rimskom kaže zdravo, kako su Rimljani radili stvari i kako su putovali. Vidjeli smo njihove ceste, kupalište, mlin, grijačnicu, spomenike i pronađena blaga i druge stvari“

Erik Živković, 3.a

     „Išli smo u Andautoniju. To je grad koji su napravili Rimljani. Nalazi se u Ščitarjevu. Taj su grad iskopali arheolozi i pronašli neke stvari koje su Rimljani upotrebljavali.“

Jelena Soldo, 3.a

     „Ja se divim Rimljanima što su imali dobre ideje i što su svojim rukama izgradili grad.“

Korina Topić, 3.a

     „Išli smo do mjesta Buševec, tamo smo vidjeli kapelicu Ivana Krstitelja. Bili smo u kuriji Modić Bedeković i vidjeli stare stvari.“

Viktor Ćurćić Anđel, 3.a

     „Poslije 15-ak minuta pauze, krenuli smo u neku staru drvenu kuriju u kojoj su živjele neke bakice do 90 godina. Tamo smo vidjeli i portrete njihovih obitelji. Najsmješnije mi je bilo kad smo se uputili prema jednom od WC-a. Tamo smo vidjel kako je to smiješno nekad izgledalo.“

Luka Stepanić, 3.a

     „Išli smo u muzej dviju sestara blizanki, jedna se zvala Milka, a druga Vilma. Milka je bila slikarica, a nisam čula što je Vilma bila jer su me svi s mobitelima gurali. Šteta je što nisam ništa više zapamtila, ali sjećam se da smo posjetili i nekog isusovca koji je napisao Hrvatsko – latinski rječnik.“

Brigita Žutić, 3.a

    „Imali smo vodiča Stjepana koji nam je pričao o razne zanimljivosti. Bilo je bezveze što smo imali oko 7 minuta za jelo i igru… Učiteljica nam je obećala da ćemo sljedeći put ići na zabavniji izlet gdje ćemo imati više vremena za igru i hranu.“

Brigita Fališevac, 3.a

    "Dobro sam se provela, bila sam u paru s Marijom. U svom ruksaku nosila sam sok multivitamin, dva sendviča i štapiće. Bilo mi je fora kada smo išli u Andautoniju i vidjeli život Rimljana."

Lana Rogan, 3.a

    „Bilo mi je baš super!!!“

Nika Jularić, 3.a

 

Na izletu smo vidjeli:

TUROPOLJSKI LUG

ANDAUTONIJA

KURIJA MODIĆ BEDEKOVIĆ

SPOMENIK JURJU HABDELIĆU

DVORAC LUKAVEC

Ivana Gudelj, 3.a
Tražilica
 

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Anketa
Izgled mrežne stranice škole bolji jeForum
Korisni linkovi
 

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Velika Mlaka / Brune Bušića 7, HR-10408 Velika Mlaka / os-velika-mlaka.skole.hr / ured@os-velika-mlaka.skole.hr
preskoči na navigaciju