2020-12-16 10:48:47

,,Priručnik za sreću" - projekt održivog razvoja Osnovne škole Velika Mlaka

     U sklopu projekta ,,LORA - laboratorij održivog razvoja“ proveden je projekt pod nazivom ''Priručnik za sreću''. Projekt je započeo u školskoj godini 2019./2020. i nastavio se u 2020. /2021. godini. Započet je osmišljavanjem radionica na zadanu temu te se nastavio provedbom istih među učenicima u sklopu sata razrednika. Radionice koje su se pokazale izrazito uspješne uvrstili smo u ,,Priručnik za sreću''.

     Priručnik je namijenjen mladim ljudima koji žele raditi na sebi i povećati svoj osjećaj zadovoljstva i sreće. Cilj mu je kroz radionice potaknuti čitatelja na promišljanje o sebi i svojim osobinama, ali i naučiti ga vrlo vrijednim vještinama koje se mogu primjenjivati i u svakodnevnom životu, kao npr. kako smisliti dobru ispriku, kako voditi dnevnik zahvalnosti, ali i kako reći ne, a ne povrijediti drugoga. Osim radionica, u Priručniku se mogu pronaći i različiti članci na temu sreće. Iz članaka se može saznati kako se na ljudsku sreću gledalo kroz povijest, koliko nam znači sreća i prijateljstvo te kakva biokemija stoji iza našeg osjećaja sreće i zašto je sreća toliko bitna za ljudski život i zdravlje. Mogu se pronaći i stručna objašnjenja o tome na koji način čitanje, glazba, tjelovježba i vjera povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva, kao i konkretne upute kako ih uključiti u našu svakodnevicu za naše dobro.

    Priručnik se može koristit za samostalan rad ili rad u skupini, može se koristiti za rad u razredu, ali i u obitelji. Sve radionice popraćene su i digitalnim materijalima u obliku radnih listova i prezentacija.

      U ovim nesigurnim i čudnim vremenima u kojima čovjek biva sve više usamljen i distanciran od drugih ljudi, Priručnik za sreću je, ne samo zanimljiva i poučna literatura, nego i praktično pomagalo za ponovnu izgradnju međusobnih odnosa i povećanje osobnog osjećaja zadovoljstva kroz jačanje samosvijesti o vrijednosti pojedinca.

      Autori članaka su svestrani i dolaze iz raznih stručnih područja, a to su Ivana Adnrić Penava, profesorica povijesti, Josip Banić, student psihologije, Andreja Burić, diplomirani sociolog i profesorica sociologije, Petar Brnjilović, profesor biologije i kemije, Vesna Tišljar, profesorica defektologije i logoped, Lucija Siruček, magistra muzike, Jasmina Lizačić-Martinović, profesorica tjelesne i zdravstvene kulture, Josip Štefanac, diplomirani teolog i vjeroučitelj, Kristina Polić, diplomirana učiteljica razredne nastave i prirodoslovlja i Nataša Čurić, diplomirani teolog i vjeroučiteljica.

     

      Projektom LORA priključili smo se UN-ovoj inicijativi u ostvarenju 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj (Agenda 2030). U projekt su uključene lokalne zajednice, predvođene školama iz svih županija. Zagrebačku županiju predstavljala je Osnovna škola Velika Mlaka s projektom ,,Priručnik za sreću''. Voditeljica projekta je Nataša Čurić, a zamjenica Ivana Andrić Penava.

     Partneri projekta ,,LORA- laboratorij održivog razvoja“ bile su Osnovna škola Borovje, udruge Biom, Hyla i udruga Bioteka koja je i voditelj projekta, a vanjski suradnici bile su udruge ODRAZ, DOOR, ZMAG, ScienceLAB Sveučilišta u Zurichu, obrt APEA i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH, a program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.


Osnovna škola Velika Mlaka