preskoči na sadržaj

Osnovna škola Velika Mlaka

Upisi u srednje škole za školsku godinu 2012./2013.)

 

 

                Dragi učenici i roditelji!

        Vrijeme upisa u srednju školu se bliži. U želji da vam pomognemo u odabiru srednje škole, ovdje možete pročitati i pronaći informacije i novosti o upisima u srednju školu.

                                                        Pedagoginja Mihaela Čunčić

 

 

Vrijeme odluke o izboru srednje škole je pred vama. Koje zanimanje odabrati? Za koju se školu odlučiti? Odluka je vaša! Odgovori na ova pitanja nisu uvijek jednostavni. Radi se o jednoj od najznačajnijih odluka u  vašem životu kojom ćete u velikoj mjeri odrediti vaš daljnji profesionalni put. Potrebno je učiniti sve kako biste donijeli najbolju moguću odluku. Važno je razmisliti o sebi, razgovarati s roditeljima, nastavnicima, prijateljima i stručnjacima i prikupiti što više informacija o svijetu zanimanja u koji uskoro ulazite.

 Rad ima značajno mjesto u životu svakog čovjeka; čini ga punopravnim članom društva u kojem živi, omogućava mu egzistenciju i ispunjava ga zadovoljstvom. Međutim, iako svaki čovjek može obavljati različite poslove, ipak postoje zanimanja koja će obavljati lakše i  s mnogo više zadovoljstva.

Zanimanja se razlikuju po svojim karakteristikama i zahtjevima koja se postavljaju pred osobe koje ih obavljaju. Stoga je upravo sad trenutak da dobro razmislite o vašem budućem zanimanju. Imajte na umu da u ovom važnom treunutku niste sami i da postoje osobe iz vaše škole, obitelji ali i stručnjaci koji vam mogu pomoći na vašem putu do konačne odluke o budućem zanimanju.

Donošenje odluke o izboru budućeg zanimanja je složen proces koji se sastoji od nekoliko važnih koraka;

 

1.        Upoznajte sebe: svoje vrijednosti, interese i sposobnosti

2.       Prikupljanje informacija o zanimanjima

3.       Obrazovni programi u hrvatskim srednjim školama

 

 

 

Obrazovni programi u hrvatskim srednjim školama

Srednjoškolskim obrazovanjem se svakome pod jednakim uvjetima i prema njegovim sposobnostima, nakon završetka osnovnog školovanja, omogućava stjecanje znanja i sposobnosti za rad i nastavak školovanja.

Srednjoškolske ustanove su: srednje škole i učenički domovi.

Programi srednjeg školstva su:

 • programi za stjecanje srednje školske spreme
 • programi za stjecanje srednje stručne spreme
 • programi za stjecanje niže stručne spreme i
 • programi osposobljavanja i usavršavanja.
Programima za stjecanje srednje školske, srednje stručne spreme i niže stručne spreme stječu se znanja i sposobnosti za rad i nastavak školovanja.
Programima osposobljavanja i usavršavanja dopunjuju se stečena znanja, sposobnosti i vještine za rad u struci.

 

 

Srednje škole, ovisno o vrsti nastavnog plana i programa su:

1.        Gimnazije (opće ili specijalizirane) u kojima se izvodi nastavni plan i program u najmanje četverogodišnjem trajanju, čijim završavanjem učenik stječe srednju školsku spremu.  Gimnazije, ovisno o zastupljenosti sadržaja koji se u njima svladavaju, pripremaju za nastavak obrazovanja na nekoj od visokoškolskih ustanova. Završnost se postiže polaganjem državne mature. Školovanjem u gimnazijskim programima stječu se široka opća znanja i niz vještina (poput jezične, matematičke i informatiče pismenosti, aktivnog sudjelovanja u društvu, samoučenja i slično).

2.       Strukovne škole (tehničke, industrijske, obrtničke i druge, što se određuje prema vrsti nastavnog plana i programa) u kojima se izvodi nastavni plan i program u trajanju od jedne do pet godina, čijim završavanjem učenik stječe srednju stručnu spremu, odnosno završavanjem programa u trajanju od jedne do dvije godine učenik stječe nižu stručnu spremu. Najčešće se stječe naziv tehničar. Završnost se postiže polaganjem državne mature odnosno pomočnićkim i završnim ispitom. Po završetku školovanja možete se zaposliti i obavljati široki popis poslova veće ili manje složenosti ili se odlučiti za nastavak obrazovanja na višim razinama.

3.       Umjetničke škole (glazbene, plesne, likovne i druge, što se određuje prema vrsti nastavnog plana i programa) u kojima se izvodi nastavni plan i program u najmanje četverogodišnjem trajanju čijim završavanjem učenik stječe srednju stručnu spremu.

 

 

Uvjeti koje treba ispuniti za upis u srednju školu

 Za upis učenika u I. razred redovitog obrazovanja u srednjim školama prijavljenim kandidatima vrednuju se i boduju:

 • uspjeh u prethodnom obrazovanju prema postignutim ocjenama u VII. i VIII.razredu osnovne škole;
 • ocjena iz vladanja u VII. i VIII. razredu osnovne škole;
 • sklonosti, sposobnosti i darovitost;
 • uspjeh u prethodnom obrazovanju na osnovi rezultata natjecanja učenika u znanju, vještinama i sposobnostima;-
 • uspjeh u programima obrazovanja s povećanim opsegom i- uspjeh u otežanim uvjetima obrazovanja.

 

 

 

 

 

 

1. Uspjeh u prethodnom obrazovanju kao kriterij za upis utvrđuje se na osnovi ocjena iz općeg uspjeha i ocjena iz nastavnih predmeta u VII. i VIII. razredu osnovne škole, a koji su značajni za nastavak obrazovanja u pojedinim vrstama obrazovnih, i to iz pet (5) predmeta za upis u gimnazijske, umjetničke i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije/zanimanja u trajanju od četiri godine, a četiri (4) predmeta za upis u programe za stjecanje strukovne kvalifikacije/zanimanja u trajanju od tri i pol i tri godine te za programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine i na osnovi ocjene iz  vladanja.

 

2. Uzorno vladanje u VII. i u VIII. razredu osnovne škole boduje se ukupno s 1 bodom.

Svakom kandidatu za upis utvrđuje se ukupan zbroj ocjena iz VII. i VIII. razreda osnovne škole, i to iz općeg uspjeha i nastavnih predmeta posebno značajnih za nastavak obrazovanja utvrđenih u Popisu predmeta i elemenata posebno značajnih za upis i nastavak obrazovanja (u daljnjem tekstu: Popis predmeta i elemenata posebno značajnih za upis) koji je u privitku ove odluke i njezin je sastavni dio.

Kako se izračunavaju bodovi za upis u 1.razred srednje škole?

 

 
  VII VII
Opći uspjeh 4 4
Hrvatski jezik 5 5
Matematika 5 5
Strani jezik 5 5
Povijest 5 5
Geografija 4 4
     
Ukupno bodova   56
+ dodatni bodovi    

 

 

Koji su još kriteriji za upis u neke vrste škola i programa?

Sklonosti i sposobnosti kandidata za pojedine vrste programa obrazovanja i zanimanja vrednuju se:

 • na osnovi provjere (ispitivanja) sklonosti, sposobnosti i darovitosti;
 • na osnovi iznimnih rezultata u prethodnom školovanju;
 • na osnovi rezultata s natjecanja učenika u znanju, vještinama i umijećima, koja se organiziraju i izvode pod nadzorom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Agencije za odgoj i obrazovanje;
 • na osnovi rezultata s natjecanja školskih športskih klubova za osnovne škole koje se organizira i izvodi pod nadzorom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa;
 • na osnovi kategorizacije Hrvatskoga olimpijskog odbora.

 

KOLIKI JE BROJ BODOVA POTREBAN ZA UPIS U SREDNJU ŠKOLU?

 

 • 46 bodova za upis u gimnazije;
 • 40 bodova za upis u srednje škole koje provode programe obrazovanja u obrazovnom sektoru ekonomija, trgovina i poslovna administracija;
 • 36 bodova za upis u ostale programe obrazovanja u trajanju od četiri godine

 

      Programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije/ zanimanja u trajanju od tri i pol i tri godine, za programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine i za programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme ne utvrđuje se minimalni broj bodova koji su potrebni za upis.

 U postupku prijave za upis kandidat prilaže:


 1. Prijavnicu na natječaj (obrazac prijavnice će biti objavljen na mrežnim stranicama ovog ministarstva).

 2. Svjedodžbe VII. i VIII. razreda osnovne škole.

 3. Odgovarajuće dokumente kojima dokazuje neko od prava koje ima na temelju odredbi ove odluke (pravo na izravni upis ili pravo na vrednovanje posebnih rezultata prethodnog obrazovanja, obrazovanja u otežanim uvjetima i sl.).

  U prijavnici na natječaj roditelj ili skrbnik obvezno potpisuje izjavu kojom školi daje pravo provjere osobnih podataka kandidata u državnom tijelu nadležnom za poslove uprave.

  Srednje škole će ishoditi od Ministarstva uprave odobrenje kojim će im se omogućiti elektronski pristup i uvid u maticu rođenih i knjigu državljana radi provjere osobnih podataka kandidata koji se natječu za upis.

  U postupku prijavljivanja za upis, uz prijavnicu na natječaj, kandidat može priložiti i preslike dokumenata, osim svjedodžbi koje se predaju u izvornicima.

 4. Prilikom upisa, učenik uz upisnicu prilaže izvorne dokumente

Detaljnije obavijesti o upisima u srednje škole i podatke o školama pronađite u dokumentima u privitku.
 

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Anketa
Izgled mrežne stranice škole bolji jeForum
Korisni linkovi
 

CMS za škole logo
Osnovna škola Velika Mlaka / Brune Bušića 7, HR-10408 Velika Mlaka / os-velika-mlaka.skole.hr / ured@os-velika-mlaka.skole.hr
preskoči na navigaciju